Pyhäjärvi

Useimmille ASVU:n jäsenille Säkylän Pyhäjärvi on kotijärvi. Pyhäjärven pinta-ala on 154km² ja rantaviivaa on 80km. Keskisyvyys on 5,4m ja suurin syvyys on 26m. Pyhäjärvi on yhden kalastusluvan piirissä ja sen myöntää Pyhäjärven kalastusalue.

Järvipelastajat

Pyhäjärvellä toimii meripelastusseura Pyhäjärven Järvipelastajat ry. Järvipelastajien päivystysnumero : 044 016 7925. Hädän sattuessa soita aina yleiseen hätänumeroon 112 ja noudata puhelussa saamiasi ohjeita.

Opastettua kalastusta

Opastettua kalastusta Pyhäjärvellä tarjoavat mm. T:mi Kalakaima (sähköposti:kalahokkanen@gmail.com) sekä Pyhäjärviseudun kalastusretket (sähköposti:niilo@pyhajarviseudunkalastusretket.fi). 

Majoitusta

Majoitusta järven rannoilla tarjoavat Sieravuori, Kristalliranta sekä Matin Mainiot Kalamajat. Kauempana järvestä majoitusta löytyy myös Kauttualta.

Uistelijan saaliskalat

Pyhäjärvi on erittäin kalaisa järvi. Järvellä on vielä ammattikalastajia, jotka pyytävät muikkua, siikaa sekä täplärapuja. 

Vetouistelijan kannalta pääasiallinen saaliskala on hauki. Järvessä on erittäin runsas haukikanta ja yli 10kg kalojen saanti on hyvon mahdollista. Järvellä kesäisin järjestettävissä uistelukilpailuissa kokonaissaalis on usein ylittänyt 1000kg rajan.

Järvitaimen, jota monet vetouistelijat haluavat tavoitella, on täysin kalastusalueen tekemien istutusten varassa. Valitettavasti uistelijan kannalta istutusmäärät ovat viime vuosina olleet pieniä ja virallisen alamitan noustua 60cm:iin on mitallisen taimenen saanti hyvin sattumanvaraista. Suurimmat uistellen saadut taimenet ovat olleet 4kg luokkaa. Tyypillinen saalis oli ennen alamitan nostoa noin 1 kg kala.

Uistelijan ei pidä unohtaa ahventa saaliskalana, sillä sitäkin on erittäin runsaasti järvessä. Yli 1kg ahvenien saanti ei ole ollenkaan mahdotonta. Myös siikaa pyydetänn uistellen, tosin lähinnä soutu-uistellen. Sen saaminen onnistuu parhaiten Juhannuksen aikoihin, kun vesiperhosen toukka kuoriutuu.

Pyhäjärvessä on nykyään erittäin runsas täplärapukanta.Sen aktiivisimpina pyyntiaikana 21.7-30.8 vetouistelu karikoiden läheisyydessä ja ulompanakin voi olla ongelmallista rapumertojen ja niiden pyydysmerkkien vuoksi. 

Veneenlaskupaikat

Varteenotettavia veneenlaskupaikkoja on neljä. Yksi ramppi on Kauttualla Möljän rannassa (Möljäntie), toinen Säkylän Kalasatamassa (Katismaantie), kolmas Mannilan kalasatamassa Eurassa (Kalaranta) ja neljäs Yläneellä Valasrannassa (Valasrannantie).

Kauttuan Möljän ramppi on betoniramppi. Se on tuuliarka etelän puoleisille tuulille. Veneen laskemiseen alue on hieman ahdas ja paikoitustilaakin on alueen muutosten jälkeen vähäisesti. Laskupaikan vieressä olevat venepaikat ovat Euran kunnan omistamia. Lähin kauppa ja polttoaineasema löytyy n. kahden kilometrin päästä Kauttuan keskustasta.

Säkylän ramppi on asfaltoitu. Laskupaikan viereen on valmistumassa lisää paikoitustilaa kesäksi 2024. Laskupaikan vieressä oleva kalasatama ja pienvenesatama ovat Säkylän kunnan omistamia. Laiturit ovat normaalisti lukittuja. Laskupaikan vieressä olevassa Katismaan saaressa on kahvila. Säkylän keskustan kauppoihin ja polttoaineasemalle matkaa on reilun kilometrin verran. Kalasatamasta voi hyvällä tuurilla saada jäitä kalojen säilyttämiseen.

Mannilan laskuramppi on maapohjainen ja suhteellisen loiva. Rampin vierestä löytyy laituri. Paikoitus tilaa löytyy rajoitetusti. Laskupaikan läheisyydessä ei ole palveluita tarjolla. 

Valasrannan laskuramppi on tehty betonielementeistä ja laskupaikan vieressä oleva aallonmurtaja antaa jonkinverran suojaa pohjoistuulilta.